Een woord dat ik heel veel gebruik tijdens mijn yogalessen is ‘navoelen’. Na een beweging of oefening vraag ik mijn deelnemers na te voelen: even de ogen te sluiten, de aandacht naar binnen te brengen en vanuit open aandacht te onderzoeken hoe het lichaam reageert op de voorgaande beweging.

Vooral bij asymmetrische bewegingen is het dankbaar om na te voelen, omdat het verschil tussen de linker en de rechter lichaamshelft duidelijk waarneembaar is. Ook bij ademoefeningen reageert het lichaam duidelijk en is navoelen fijn.

Nu begrijp ik dat als je nieuw bent in mijn les, dit navoelen vreemd kan overkomen. Ik herinner me een deelneemster die nog niet zo lang bij mij op les zat. Ze had niet begrepen wat ik bedoelde met ‘Voel na’ en had het thuis opgezocht. Ze had het woord gegoogled. Omdat ze ervan uitging dat het Sanskriet was had ze ‘phoolna’ ingetypt en kreeg als betekenis; ‘flowering’.

Enthousiast vertelde ze haar bevindingen tijdens de volgende les en vroeg me of ik er meer over kon uitleggen. Nu was ík in verwarring en duurde het even voordat ik begreep wat ze bedoelde. Voor haar was het wel een tegenvaller, dat het niet een oude Indiase yogatraditie was, maar een heel gewoon Nederlands woord, navoelen.

Wel mooi te weten dat navoelen in het Sanskriet ‘flowering’ betekent. En dat is het natuurlijk ook: na een oefening kun je voelen dat je lichaam en geest tot bloei zijn gekomen.


Zijwaartse buiging

Zijwaartse buiging

Een van de bewegingen, oefeningen die in iedere les wel terugkomt is de zijwaartse buiging. Zo simpel, zo fijn en zo goed om regelmatig op deze manier je wervelkolom te bewegen. In het dagelijkse leven zijn we gericht op wat voor ons is en bewegen we naar voren. Naar...

Lees meer
Japanse les

Japanse les

Ik blijf het toch wonderlijk vinden dat ik Arabisch aan het leren ben. Dat ik het nu een beetje kan schrijven. En lezen. En spreken en verstaan.  Het gevoel dat ik als eersteklasser had op de lagere school, toen ik letters leerde schrijven. Netjes tussen de...

Lees meer
Linzen met spinazie

Linzen met spinazie

Toen mijn zoon Cees nog thuis woonde, wilde hij dit gerecht wel iedere dag eten. Zó lekker vond hij het. Het recept is niet Rambam-proof (door de combinatie van eiwitten en koolhydraten in één gerecht), maar wel heel erg lekker, gezond en zeker het maken waard!...

Lees meer
Sarcopenie

Sarcopenie

In een oud tijdschrift Fit met Voeding (nr. 1, 2015) las ik een artikel over een fenomeen waarover ik niet eerder had gehoord: sarcopenie. 'Sarco' betekent 'aan vlees gerelateerd' en 'penie' staat voor 'armoede, behoefte'. Het is een aandoening waarvan we de symptomen...

Lees meer
Mmmmmmm BARA!

Mmmmmmm BARA!

Van een van mijn yogacursisten kreeg ik dit heerlijke recept dat toevallig de naam BARA draagt. Bara Brith is een recept uit Wales en betekent 'gestapelde koek'. Het is een lichtgekruide koek, gemaakt met gedroogde vruchten. In het oorspronkelijke recept wordt suiker...

Lees meer
Alles komt samen in BARA

Alles komt samen in BARA

BARA, Japans voor 'roos', staat voor mij voor aarden, groei, kracht, bloei en schoonheid. BARA is eigenlijk de samenkomst van de verschillende wegen die ik heb bewandeld. Ik ben met mijn eerste zaak begonnen vlak na mijn studie Japanse Taal- en Cultuurkunde: Japans...

Lees meer

Wil je graag nieuws, inspiratie en onze agenda ontvangen?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Emmy | BARA N53
Je kunt je makkelijk weer afmelden van deze mailinglijst als je geen mail meer wilt ontvangen.