Bara Yoga

Beweeg met gemak en plezier,
en investeer in je gezondheid!

Wil jij graag

 • krachtig en soepel, mobiel en veerkrachtig zijn?
 • uit je hoofd in je lichaam zakken?
 • lichamelijke ontspanning en geestelijke rust ervaren?
 • in liefdevolle verbinding zijn met jezelf?
 • je fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel ontwikkelen?

Mijn yoga lessen zijn fijn voor jou als je

 • het fijn vindt om samen te komen met gelijkgestemden
 • behoefte hebt aan een wekelijks moment voor jezelf
 • fysiek en psychisch gezond wilt zijn
 • soepel en mobiel wilt blijven, goed in balans, met sterke spieren
 • naast een actieve sport- of yogabeoefening behoefte hebt aan veelzijdig en gevarieerd bewegen
Foto van een Bara Yoga-les met Emmy en deelnemers
Foto van een Bara Yoga-les met Emmy
Foto van een Bara Yoga-les met Emmy en deelnemers
Foto van een Bara Yoga-les met Emmy en deelnemers
Foto van een Bara Yoga-les met Emmy en deelnemers

Over Bara Yoga

Alle yoga is hatha yoga en iedere docent brengt zijn of haar eigen ervaring en invalshoek mee.

Mijn interesse ligt hij het voelen (de tastzin), de verbinding met jezelf en bij de vraag hoe je gezond oud(er) kunt worden. Het is deze zoektocht die mijn lessen kenmerkt.

Met mijn yogalessen help ik je thuis te komen in jezelf. Ik moedig je aan te vertragen, te voelen, je aandacht naar binnen te brengen en aanwezig te zijn in je lichaam. Te ontspannen en goed voor jezelf te zorgen. Met je gedachten jezelf te ondersteunen in plaats van jezelf te ondermijnen. In rust en vertrouwen te zijn en te genieten van je bewegingen en je lichaam.

Je bent precies goed zoals je bent.

Foto van een Bara Yoga-les met Emmy en deelnemers

‘Wat voor yoga geef jij?’, is een vraag die mij heel vaak wordt gesteld. Mijn yoga is anders dan het beeld dat je waarschijnlijk hebt op basis van yogatijdschriften en Instagram-plaatjes. De beste manier om erachter te komen hoe mijn yoga is, is een proefles boeken en zelf ervaren. ‘Bara Yoga’ is in iedere geval niet een bepaalde stijl of stroming; het is de naam die deelnemers zijn gaan gebruiken voor mijn lessen.

Alles wat ik in de loop der jaren in yogadocenten-opleidingen heb geleerd, gecombineerd met de ervaringen van ingrijpende levensgebeurtenissen én mijn dankbaarheid voor het leven, verwerk ik in mijn lessen.

Jarenlange ervaring met trauma, chronische stress en leven in de overlevingsstand en de helende werking van yoga hierbij heeft mij veel opgeleverd. Nu kan ik jou immers helpen bij jóuw zoektocht naar een lichtere manier van leven, in dankbaarheid en volop in vertrouwen. Vertrouwen op het leven en de wijsheid van je eigen lichaam.

Foto van een Bara Yoga-les met Emmy en deelnemers

Lees hier meer over Bara Yoga

Hoe ziet een 'gewone' Bara Yoga les er uit?

Een les duurt 75 minuten en bestaat uit een beginmeditatie, een warming-up, oefeningen en asana’s. Iedere les wordt afgeloten met een eindontspanning en een kopje thee.

Beweging, ademhaling en ontspanning komen samen in toegankelijke en effectieve lessen, waarin je gewrichten losmaakt, spanningen afvoert en houdingsspieren versterkt.

De bewegingen zijn klein, rustig en subtiel, en soms ook zwaar als je niet gewend bent bepaalde spieren te gebruiken.

Voor alle lessen geldt dat het bij de houdingen die we doen niet gaat om het eindplaatje, maar om de innerlijke beleving – en die is voor iedereen en op ieder moment anders. Voor yoga in het algemeen geldt: hoe langer je aan yoga doet, hoe beter je de positieve werking ervan gaat ervaren. Meer keren per week vergroot dit effect.

Hoe geef ik les?

Tijdens de les neem ik je mee op reis door je lichaam. Met mijn stem begeleid ik je. Ik doe de bewegingen mee en voor. Ik bied variaties en alternatieven wanneer dat nodig is. Met mijn aandacht ben ik bij jou en de andere deelnemers en ik pas mijn aanwijzingen aan aan wat ik zie en voel. Ik raak je nooit aan als correctie, noch duw ik je in een bepaalde houding. Dat is niet mijn stijl van lesgeven en ook niet mijn idee over yoga. Wél raak ik je soms aan om je te helpen voelen en zo je lichaamsbewustzijn te vergroten. Aanraken doe ik overigens alleen met jouw toestemming.

Ik werk met thema’s die fysiek gericht zijn. Bijvoorbeeld de gezondheid van de knieën, meer mobiliteit in het heupgebied, bewustwording van de rompspieren. Een aantal weken zijn we met een thema bezig. Zo ontstaat bewustwording, verdieping, verbetering en gemak.

Mijn inspiratie voor een volgend thema haal ik uit wat ik zie in de lessen. 

Het belang van lichaamsbewustzijn

Lichaamsbewustzijn en de verbinding met jezelf zijn heel belangrijk. Het helpt je de signalen die je lichaam uitzendt te voelen en begrijpen. De taal van je lichaam uit zich in onprettige sensaties zoals pijn en ongemak. Door deze tekens serieus te nemen, ontstaan mogelijkheden voor herstel en groei.

Het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn is een belangrijk onderdeel van mijn lessen. Ik ben ervan overtuigd dat rustig en gevarieerd bewegen, voelen en navoelen helpen je lichaamsbewustzijn te vergroten.

Je lichaam is een ongekend intelligent systeem dat constant streeft naar homeostase, balans, en genezing. Een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn zorgt ervoor dat je in staat bent met je lichaam mée te werken in plaats van jezelf en je lichaam tégen te werken of voorbij grenzen te gaan.

Al met al levert dit meer mobiliteit en kracht in je lichaam op, meer rust in je systeem en meer plezier in je leven.

Gezond bewegen om fit en klachtenvrij oud(er) worden

In de oefeningen die ik aanbied zijn we op zoek naar een gezonde manier om je lichaam op zo veel mogelijk manieren te bewegen.

Spieren kun je rekken en langer maken, maar belangrijker is het om spieren krachtig en elastisch te maken. Daarom maak ik naast passieve strekkingen gebruik van actieve strekkingen. Dan vergroot je niet alleen je flexibiliteit, maar belangrijker, ook je mobiliteit. 

Gewrichten zijn belangrijke lichaamsdelen. Goed om ze vaak te bewegen en soepel te houden.

De diepliggende spieren krijgen veel aandacht in mijn lessen. Veel mensen bewegen eenzijdig en gebruiken belangrijke spieren te weinig of helemaal niet, waardoor klachten ontstaan in nek en schouders, rug, bekken- en heupgebied, knieën en voeten. Door specifieke oefeningen gericht op geïsoleerd gebruik van diepliggende spieren en weefsels train je deze.

Je leert nieuwe bewegingspatronen zodat je lichaam de weinig gebruikte spieren en herontdekte bewegingspatronen weer gaat inzetten bij alledaagse bewegingen. Je ontwikkelt op deze manier een gelijkmatige spierkracht in je hele lichaam en daarmee een gezonde en duurzame manier van bewegen.

Foto van een Bara Yoga-les met Emmy en deelnemers

Wat mijn lessen typeert:

 • kleine, rustige bewegingen
 • aandacht en precisie
 • bewegen en verstillen
 • voelen en ervaren
 • de kracht van zacht
 • fysiek uitdagend
 • aandacht bij jezelf
 • maximaal 8 deelnemers

En in mijn lessen geen:

 • duo-oefeningen
 • yogahoudingen zoals Hoofdstand (Sirsasana) en de Ploeg (Halasana)
 • ook bijna geen Zonnegroeten (en als we ze doen zien ze er anders uit)
 • fysieke correcties
 • zang, muziek of wierook
 • foto’s tijdens de les

De 4 pijlers voor een gezonde yogabeoefening

Ken je grenzen

Begrenzing in beweging vergroot de bewegingsvrijheid

Wissel af en varieer in je bewegingen

Dit is goed voor je zenuwstelsel, gewrichten, spieren, weefsels en cellen

Verhoog de frequentie van kleine bewegingen gedurende de dag

Hiermee doorbreek je bewegings- en gedachtenpatronen

Neem tijd voor rust en herstel

Voeg iedere dag wat rust toe. Dit is zo belangrijk!

"De ontspanning binnen de inspanning. Die blijft me bij en helpt me in de dagelijkse uren."

Deelnemer Bara Yoga

"Ik ben creatiever in mijn werk. Een onverwachte bijvangst!"

Deelnemer Bara Yoga

"De lessen zijn zeer gevarieerd en niet te zwaar. We gebruiken soms spieren waar we niet bewust van zijn dat we ze hebben."

Deelnemer Bara Yoga

"Zo fijn, dat er zo veel mogelijkheden zijn om een les in te halen. Heel flexibel!"

Deelnemer Bara Yoga

"Fijn dat je aandacht besteedt aan de plekken in mijn lijf die het nodig hebben (nek en schouders)."

Deelnemer Bara Yoga

"De serene sfeer in de ruimte draagt bij aan de fijne lessen."

Deelnemer Bara Yoga

"Sinds de les is alle pijn weer uit mijn nek en rug. De oefeningen hebben alle wervels weer op hun plek gezet."

Deelnemer Bara Yoga

Foto van een Bara Yoga-les met Emmy en deelnemers
Foto van een Bara Yoga-les met Emmy
Foto van een Bara Yoga-les met Emmy en deelnemers
Foto van een Bara Yoga-les met Emmy en deelnemers
Foto van een Bara Yoga-les met Emmy en deelnemers
Foto van Emmy Meijer

Met veel plezier en vanuit mijn hart geef ik yoga

Mij heeft yoga meer kalmte, energie en vitaliteit, meer zelfvertrouwen, focus en zelfinzicht gebracht. Mijn conditie is aanzienlijk verbeterd en ik ben weinig tot nooit ziek. Ik ervaar een gezonde balans tussen in- en ontspanning, tussen mijn eigen kracht en de invloed van de vaak turbulente omgeving.

Woorden die mijn manier van lesgeven typeren zijn: nuchter, betrokken, goede opbouw, afwisselend, diepgang, nieuwsgierig, professioneel en rustig. 

Voor mij is yoga meer dan alleen de fysieke oefeningen; yoga werkt door in alle facetten van mijn leven. Dankzij yoga heb ik mijn kracht en kalmte teruggevonden en heb ik leren vertrouwen op de wijsheid van mijn lichaam.

 

De combinatie van yoga, voeding en gezondheid, en de Japanse taal in mijn werk schenkt mij dagelijks veel vreugde. Dit is wat ik écht graag doe.

Wanneer zijn de lessen?

Ik geef 12 lessen in de week verspreid over de maandag- woensdag- en vrijdagochtenden, de maandag- en dinsdagavonden en in het weekend op zondagochtend.

Je kunt kiezen voor een vast lesmoment in de week en deze voor het hele seizoen (door mij laten) boeken of je kunt je les flexibel boeken, per keer wanneer het jou uitkomt.

In het online boekings- en betaalsysteem Momoyoga zie je bij welke lessen plaats is. Er is ook een Momoyoga app (voor iPhone, voor Android). Zo kun je je nóg makkelijker inschrijven of je les verzetten. 

Online lessen boek je ook via Momoyoga en volg je op het tijdstip waarop het jou uitkomt.

Lees hier meer over de verschillende lessen die ik geef

De 'gewone' les en de Lazy Sunday les

De Bara Yoga les is mijn ‘gewone’ les: heel speciaal en erg fijn om te doen. Op zondag een half uurtje later, vandaar de naam Lazy Sunday.

De les bestaat uit actieve en rustige oefeningen en bekende en minder bekende houdingen die je met aandacht en vanuit ontspanning uitvoert. Je ontdekt van binnenuit en ervaart hoe het is om uit je hoofd (het denken) in je lichaam (het voelen) te zakken, jezelf te ankeren en zo in contact te komen met jezelf.

Je spreekt spieren aan die je in het dagelijks leven weinig gebruikt, verbetert je conditie en vergroot je bewegingsvrijheid. De focus ligt op het krachtig en tegelijkertijd soepel maken van je lichaam, op beweging en verstilling.

De plekken in je lichaam waar in het algemeen veel spierspanning wordt vastgehouden (denk aan rug, nek en schouders) komen aan bod met als doel spanning af te voeren. Veel aandacht is er voor de voeten, het bekken en de schoudergordel. Daarnaast ook voor gewrichten, spieren, het immuunsysteem, brein en zenuwstelsel.

Deze yoga is uitermate geschikt als je je lichaam wilt versterken en soepeler en vitaler in het leven wilt staan.

Restorative Yoga

De Restorative Yoga les is een heerlijke les als je behoefte hebt aan diepe ontspanning en stilte. Met deze les rust je uit en laad je jezelf op.

Restorative Yoga is een herstellende en helende vorm van yoga die een sterke werking heeft op het autonome zenuwstelsel. Het is een verstilde vorm van yoga, die je in verbinding brengt met jezelf en je eigen lichaam. De voornamelijk zittende en liggende houdingen worden lange tijd aangehouden, soms wel 20 minuten. Geen beweging, niets hoeven doen, gewoon maar zijn… Je ervaart rust en kalmte en hoe het is om gesteund te worden. Je lichaam ontspant meer en meer waardoor het ook in je hoofd stiller wordt.

De verschillende houdingen in combinatie met de zwaartekracht, de tijd die je in de houding blijft, de serene stilte, de helende werking van je eigen adem, en de overgave aan dit alles helpen je om onnodige (spier)spanning los te laten. En vanuit ontspanning aanwezig te zijn bij wat er is, in je lichaam en in je leven.

In deze les maken we overvloedig gebruik van dekens, kussens, yogablokken en bolsters, waarmee je je lichaam ondersteunt en op die manier helpt om tot diepe ontspanning te komen.

Hoe vaker je deze les doet, des te makkelijker je lichaam zich zal kunnen overgeven en hoe groter het profijt dat je er in het dagelijks leven van zult hebben.

Door de diepe ontspanning kan het zijn dat je lichaam afkoelt. Neem daarom voor de zekerheid warme sokken en een lekker vest mee. In verband met de hygiëne is het fijn als je een doek of deken meeneemt om over de props heen te leggen.

De Mix-les: de 'gewone' les, Restorative Yoga of Yoga Nidra

Op dinsdagavond van 20.30 -21.45 u staat de Mix-les op het rooster. Dit is een les die per week wisselt: de gewone les, Restorative Yoga of Yoga Nidra.

In Momoyoga kun je zien wanneer ik welke les geef.

Yoga Nidra

Yoga Nidra betekent Yoga Slaap: het lichaam slaapt terwijl je geest alert en wakker blijft.

Yoga Nidra is een unieke techniek die je uitnodigt om van binnenuit diep te ontspannen op lichamelijk, mentaal, energetisch en emotioneel niveau.

Yoga Nidra is voor iedereen geschikt en fijn te doen, ook voor mensen zonder yoga- en meditatie-ervaring.

Online lessen

Er zijn verschillende mogelijkheden om online lessen te volgen.

Actuele les
Op woensdagochtend neem ik de ‘gewone’ Bara Yoga les op. Deze les staat in het rooster vermeld als ‘Bara Yoga online les’ en is een actuele les. Deze les kun je dus op hetzelfde moment als ik de les in de studio geef, thuis meedoen. Het is ook mogelijk deze les ook op een later moment doen, want iedereen die deze les boekt ontvangt na afloop van de les een mail met de opname. De link naar deze opname is een week te gebruiken.

WebinarGeek
Ik neem de lessen op met Webinargeek, een zeer gebruiksvriendelijke software om lessen op te nemen en ook voor jou als gebruiker heel gemakkelijk. Je hoeft er niets voor te downloaden; alles komt vanzelf in je mailbox.

Bij de online lessen ben ik in beeld, jij als deelnemer bent niet in beeld.

Een kwartier voordat de les op woensdagochtend begint ontvang je een herinneringsmail met de link naar de les. Na afloop van de les ontvang je automatisch een mail met de link van de opname.

Eerdere opnamen
In Momoyoga zie je onder ‘VIDEO’S’ een grote verzameling online lessen. Dit zijn opnamen van lessen die ik eerder heb gegeven. Deze video’s kun je boeken wanneer je maar wilt. Ook de link naar deze lessen is een week geldig.

Boek je een VIDEO dan heb je meteen toegang tot de les.

Thuis yoga doen
Als je thuis yoga wilt doen, zorg dan voor een fijne plek waar je je mat kunt uitrollen en ongestoord yoga kunt doen. Leg alles vooraf klaar: props, een deken of vest voor de eindontspanning, en een thermoskan met thee voor na de les. Zet je telefoon uit.
Een fijn moment voor en met jezelf.

Praktische informatie

Hoe meld ik me aan?

Hoe het in zijn werk gaat lees je allemaal hier: Zo boek je een Bara Yoga les

Het aanmelden zelf gaat via deze pagina: Momoyoga

Informatie over het lopende seizoen 2022-2023

Zie voor de tarieven en opties voor betaling van het huidige seizoen: Zo boek je een Bara Yoga les

Informatie over het nieuwe seizoen 2023-2024

Het nieuwe yogaseizoen loopt van maandag 21 augustus 2023 tot en met vrijdag 12 juli 2024 en telt 42 lessen.

Bij betaling voor het hele seizoen in 1 keer, 3 termijnen of 12 maanden, krijg je het totaal van 42 lessen aan je account toegevoegd. Deze lessen kun je naar wens boeken op de momenten die jóu uitkomen. Ga je met vakantie en houd je lessen over? Dan kom je lekker een paar keer per week yoga doen.

Er zijn voor het nieuwe seizoen 2023-2024 weer verschillende opties om de lessen te betalen. De 10-lessenkaart en de losse les zijn duurder geworden, maar het tarief voor betaling van het hele seizoen is laag gebleven, in de hoop dat velen deze vorm van betaling kiezen.

 • Proefles: € 10
 • Betaling van het hele seizoen in 1 keer (€ 12,50 per les): € 525
 • Betaling van het hele seizoen in 3 termijnen (€ 13 per les, in totaal € 546):
  – betaling vóór 20-08-23 (aug t/m dec) € 221
  – betaling vóór 01-01-24 (jan t/m apr) € 195
  – betaling vóór 01-05-24 (mei t/m juli) € 130
 • Betaling voor het hele seizoen in 12 maanden (€ 13 per les): € 45,50 per maand
 • (Tarief voor verrekening: € 14)
 • 10-lessenkaart zonder einddatum (€ 15 per les): € 150
 • Losse les: € 16

De opzegtermijn bij betaling voor het hele seizoen is 1 kalendermaand.
Bij opzegging gedurende het seizoen vervalt de korting; de afgenomen lessen worden verrekend met het tarief van € 14 per les.
Bij de 10-lessenkaart en de losse les is geen opzegtermijn.

Online video lessen, om yoga te doen waar en wanneer het jóu uitkomt

Er is ook een mooi en gevarieerd online aanbod. Fijn om thuis, of waar je ook bent, yoga te kunnen doen. Precies wanneer het jóu uitkomt.

Via Momoyoga kun je het overzicht van mijn online lessen zien, en ook de lessen boeken.

Beweeg met gemak en plezier, en investeer in je gezondheid!

"Je daagt me op een vriendelijke manier uit om het uiterste uit mezelf te halen."

Yoga was voor mij altijd iets wat mij wel nieuwsgierig maakte. Het heeft mij echter altijd tegengehouden omdat er een sfeer van zweverigheid omheen hangt. Echter, ik ben helemaal om. Ik ervaar een bewustzijn van lichaam en geest wat heel bevrijdend werkt. Na een les voel ik me goed wat verder doorwerkt de dagen erna. Tijdens de lessen hoef ik me niet in allerlei bochten te wringen of onmogelijke houdingen aan te nemen. Je daagt me echter op een vriendelijke manier uit om het uiterste uit mezelf te halen. Yoga is boven verwachting intensief, prettig en in mijn geval ook helend. De lessen zijn nooit hetzelfde en hebben veel variatie.

Ik wil je dan ook bedanken voor je lessen en de uitdagingen die je op een prettige en vriendelijke manier geeft.

Deelnemer Bara Yoga

Neem contact op met Emmy

06-43239548

Nieuwstad 53, 7201 NL Zutphen

info@emmymeijer.nl