Mmmmmmm BARA!

Recepten

Van een van mijn yogacursisten kreeg ik dit heerlijke recept dat toevallig de naam BARA draagt.

Bara Brith is een recept uit Wales en betekent ‘gestapelde koek’. Het is een lichtgekruide koek, gemaakt met gedroogde vruchten. In het oorspronkelijke recept wordt suiker toegevoegd maar ik vind dat niet nodig. Bara Brith is gezond, makkelijk te bereiden en heel erg lekker!

Ingrediënten

  • 250 tot 300 gram gedroogd fruit zoals appelschijfjes, rozijnen, cranberry’s, abrikozen (zorg dat al het fruit ongeveer even groot gesneden is)
  • 225 ml sterke, hete thee (en daar gebruiken yogi en yogini natuurlijk Yogi Tea Classic voor)
  • een theelepel zout
  • het sap en de schil van 1 lime of citroen
  • een halve of 1 theelepel kaneel
  • een halve of 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • een groot geklopt scharrelei
  • 250 gram volkorenmeel en een theelepel wijnsteen bakpoeder
  • ingevette bakvorm

Bereidingswijze

Zet 225 ml zeer sterke thee, giet het over het gedroogde fruit en laat het vervolgens ten minste 6 uur (of een hele nacht) weken in een afgedekte schaal.
Ga je bakken, verhit dan eerst de oven op 160 graden. Voeg dan het zout, de nootmuskaat, kaneel, lime of citroen en het geklopte ei toe aan het fruit/theemengsel en roer goed door met een houten lepel.
Voeg daarna het volkorenmeel toe aan het mengsel, giet het in de ingevette bakvorm en strijk de bovenkant enigszins vlak.
Bak het gaar in een voorverwarmde oven van 160 graden gedurende 45 minuten tot een uur, afhankelijk van de oven in kwestie.
Controleer of de koek gaar is door er een satéstokje in te prikken: komt deze er droog uit, dan is de koek gaar en klaar.
Laat de koek daarna 15 minuten afkoelen op een rooster, keer de vorm om en snijd aan.

Smakelijk!

Japanse les

Japanse les

Ik blijf het toch wonderlijk vinden dat ik Arabisch aan het leren ben. Dat ik het nu een beetje kan schrijven. En lezen. En spreken en verstaan.  Het gevoel dat ik als eersteklasser had op de lagere school, toen ik letters leerde schrijven. Netjes tussen de...

Lees meer
Linzen met spinazie

Linzen met spinazie

Toen mijn zoon Cees nog thuis woonde, wilde hij dit gerecht wel iedere dag eten. Zó lekker vond hij het. Het recept is niet Rambam-proof (door de combinatie van eiwitten en koolhydraten in één gerecht), maar wel heel erg lekker, gezond en zeker het maken waard!...

Lees meer
Sarcopenie

Sarcopenie

In een oud tijdschrift Fit met Voeding (nr. 1, 2015) las ik een artikel over een fenomeen waarover ik niet eerder had gehoord: sarcopenie. 'Sarco' betekent 'aan vlees gerelateerd' en 'penie' staat voor 'armoede, behoefte'. Het is een aandoening waarvan we de symptomen...

Lees meer
Alles komt samen in BARA

Alles komt samen in BARA

BARA, Japans voor 'roos', staat voor mij voor aarden, groei, kracht, bloei en schoonheid. BARA is eigenlijk de samenkomst van de verschillende wegen die ik heb bewandeld. Ik ben met mijn eerste zaak begonnen vlak na mijn studie Japanse Taal- en Cultuurkunde: Japans...

Lees meer

Wil je graag nieuws, inspiratie en onze agenda ontvangen?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Emmy | BARA N53
Je kunt je makkelijk weer afmelden van deze mailinglijst als je geen mail meer wilt ontvangen.