Sarcopenie

Gezondheid

In een oud tijdschrift Fit met Voeding (nr. 1, 2015) las ik een artikel over een fenomeen waarover ik niet eerder had gehoord: sarcopenie. ‘Sarco’ betekent ‘aan vlees gerelateerd’ en ‘penie’ staat voor ‘armoede, behoefte’. Het is een aandoening waarvan we de symptomen allemaal wel kennen, maar de naam vreemd genoeg niet. Sarcopenie, verlies aan spiermassa, is de meest prominente verandering in ons lichaam bij het ouder worden.

Tegen ons 40e levensjaar wordt het vaak merkbaar: het buikje wordt zichtbaar en – minder zichtbaar – de spiermassa neemt af. Het kwijtraken van de overtollige kilo’s wordt opeens ook een stuk moeilijker. Het gewicht is overigens slechts een graadmeter, maar het is een duidelijk signaal dat de hele stofwisseling aan het veranderen is. Dit kan op latere leeftijd leiden tot het moeilijk kunnen opstaan uit je stoel, het aangewezen zijn op de rollator en een sterk vergrote kans op vallen en daarmee het oplopen van een botbreuk.

Sarcopenie hoort thuis in het rijtje ouderdomsziekten waarbij ontregeling van de stofwisseling en voedingstekorten een wezenlijke rol spelen. Vaak is er nauwe samenhang met gewrichtsziekten, hart- en vaatziekten en dementie. Het verlies aan spiermassa resulteert in afname van kracht en dus in verlies van functionele capaciteit. Botmassaverlies, lagere stofwisselingssnelheid en toename van vet en dichtslibbende vaten houden hiermee ook verband.

De leeftijdsgebonden afname van spiermassa zal zich vroeg of laat bij de meeste mensen manifesteren. Bij inactieve mensen al na hun 30e levensjaar. Geschat wordt dat dan al elke tien jaar zo’n 3 tot 5% van de spiermassa verloren gaat. Met het stijgen van de leeftijd zal dit percentage toenemen. Bij een normaal verlopende veroudering gaat jaarlijks ongeveer 0,5 tot 2% van de skeletspiermassa verloren bij 13 tot 24% van de bevolking in de leeftijd tussen 50 en 70 jaar.

Het is duidelijk: wie met gezonde spieren oud wil worden, moet het proces van sarcopenie trachten tegen te gaan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld osteoporose zijn er geen medicijnen voor. De remedie is echter tamelijk eenvoudig: gezond eten en veel bewegen.

Veel en gevarieerd bewegen doe je met yoga. In mijn lessen komt je hele lichaam aan bod en spreek je spieren aan die je niet dagelijks gebruikt. Je rekt, strekt en versterkt je lichaam. Spiermassa en botdichtheid nemen toe.

Kortom: Bara Yoga maakt en houdt je krachtig en soepel.

Japanse les

Japanse les

Ik blijf het toch wonderlijk vinden dat ik Arabisch aan het leren ben. Dat ik het nu een beetje kan schrijven. En lezen. En spreken en verstaan.  Het gevoel dat ik als eersteklasser had op de lagere school, toen ik letters leerde schrijven. Netjes tussen de...

Lees meer
Linzen met spinazie

Linzen met spinazie

Toen mijn zoon Cees nog thuis woonde, wilde hij dit gerecht wel iedere dag eten. Zó lekker vond hij het. Het recept is niet Rambam-proof (door de combinatie van eiwitten en koolhydraten in één gerecht), maar wel heel erg lekker, gezond en zeker het maken waard!...

Lees meer
Mmmmmmm BARA!

Mmmmmmm BARA!

Van een van mijn yogacursisten kreeg ik dit heerlijke recept dat toevallig de naam BARA draagt. Bara Brith is een recept uit Wales en betekent 'gestapelde koek'. Het is een lichtgekruide koek, gemaakt met gedroogde vruchten. In het oorspronkelijke recept wordt suiker...

Lees meer
Alles komt samen in BARA

Alles komt samen in BARA

BARA, Japans voor 'roos', staat voor mij voor aarden, groei, kracht, bloei en schoonheid. BARA is eigenlijk de samenkomst van de verschillende wegen die ik heb bewandeld. Ik ben met mijn eerste zaak begonnen vlak na mijn studie Japanse Taal- en Cultuurkunde: Japans...

Lees meer

Wil je graag nieuws, inspiratie en onze agenda ontvangen?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Emmy | BARA N53
Je kunt je makkelijk weer afmelden van deze mailinglijst als je geen mail meer wilt ontvangen.