Linzen met spinazie

Recepten, Gezondheid

Toen mijn zoon Cees nog thuis woonde, wilde hij dit gerecht wel iedere dag eten. Zó lekker vond hij het.
Het recept is niet Rambam-proof (door de combinatie van eiwitten en koolhydraten in één gerecht), maar wel heel erg lekker, gezond en zeker het maken waard!

Ingrediënten

  • olijfolie of kokosolie
  • 2 tenen knoflook
  • 750 ml. groentebouillon
  • 250 gram bruine, berg- of Beluga linzen (zelf geweld of in pot)
  • 2 zoete aardappelen (ong. 300~400 gram)
  • 1 citroen (sap en schil)
  • 200 gram (wilde) spinazie
  • 1/4 theelepel Cayennepeper
  • handjevol gehakte verse munt
  • feta (bij een plantaardige leefwijze kun je dit achterwege laten)

Bereidingswijze

Frituur de knoflook in de olie, voeg de linzen erbij en laat ze mee fruiten.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat het geheel, afhankelijk van het soort linzen, 30~45 min. Pruttelen (veel korter als je kant-en-klare linzen gebruikt).
Schil de zoete aardappelen en snijd in blokjes. Voeg toe aan de linzen en laat 15 minuten (of langer, tot ze gaar zijn) meekoken.

Wanneer alles beetgaar is (zorg ervoor dat de linzen en de aardappelen niet te gaar worden) het citroensap, de zeste, de gehakte spinazie, cayennepeper en verse munt toevoegen.

Alles door elkaar roeren en nog even laten koken tot de spinazie is geslonken.
Voor het opdienen de feta erover verkruimelen en klaar is Cees!

Met dank aan mijn broer Bart die ons met dit gerecht verraste.

Japanse les

Japanse les

Ik blijf het toch wonderlijk vinden dat ik Arabisch aan het leren ben. Dat ik het nu een beetje kan schrijven. En lezen. En spreken en verstaan.  Het gevoel dat ik als eersteklasser had op de lagere school, toen ik letters leerde schrijven. Netjes tussen de...

Lees meer
Sarcopenie

Sarcopenie

In een oud tijdschrift Fit met Voeding (nr. 1, 2015) las ik een artikel over een fenomeen waarover ik niet eerder had gehoord: sarcopenie. 'Sarco' betekent 'aan vlees gerelateerd' en 'penie' staat voor 'armoede, behoefte'. Het is een aandoening waarvan we de symptomen...

Lees meer
Mmmmmmm BARA!

Mmmmmmm BARA!

Van een van mijn yogacursisten kreeg ik dit heerlijke recept dat toevallig de naam BARA draagt. Bara Brith is een recept uit Wales en betekent 'gestapelde koek'. Het is een lichtgekruide koek, gemaakt met gedroogde vruchten. In het oorspronkelijke recept wordt suiker...

Lees meer
Alles komt samen in BARA

Alles komt samen in BARA

BARA, Japans voor 'roos', staat voor mij voor aarden, groei, kracht, bloei en schoonheid. BARA is eigenlijk de samenkomst van de verschillende wegen die ik heb bewandeld. Ik ben met mijn eerste zaak begonnen vlak na mijn studie Japanse Taal- en Cultuurkunde: Japans...

Lees meer

Wil je graag nieuws, inspiratie en onze agenda ontvangen?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Emmy | BARA N53
Je kunt je makkelijk weer afmelden van deze mailinglijst als je geen mail meer wilt ontvangen.