Japanse les

Japans

Ik blijf het toch wonderlijk vinden dat ik Arabisch aan het leren ben. Dat ik het nu een beetje kan schrijven. En lezen. En spreken en verstaan. 

Het gevoel dat ik als eersteklasser had op de lagere school, toen ik letters leerde schrijven. Netjes tussen de lijntjes, in een langwerpig schriftje. Donkergroene kaft met een wit etiket met mijn naam erop.

Later de kana en kanji van het Japans. Op ruitjespapier, herhalen herhalen herhalen. Om ze maar in de vingers te krijgen. 

Ik heb ooit Toegepaste Taalwetenschap gestudeerd aan de VU, omdat ik zo veel vragen had toen ik Japanse les begon te geven. Lesmethoden waren er nog nauwelijks, ik maakte al het lesmateriaal zelf. Lesmateriaal dat ik nu, 33 jaar later, nog steeds gebruik!
Vragen had ik veel: hoe leert een volwassene een vreemde taal, welke woordenschat bied ik aan, welke grammatica, hoe is de opbouw van wat ik aanbied?  

Ik wist in ieder geval: hoe ik zelf de taal had geleerd aan de Rijks Universiteit Leiden, zo wilde ik het anderen niet onderwijzen. Ik ben gewoon maar begonnen en kreeg gaandeweg antwoorden op mijn vragen.

Van mijn deelnemers leerde ik een belangrijke les: iedereen is altijd ergens heel erg goed in! De een in verbanden zien, de ander in een woordenschat opbouwen, weer een ander in verstaan, of spreken, of lezen of schrijven. 


Voel na

Voel na

Een woord dat ik heel veel gebruik tijdens mijn yogalessen is 'navoelen'. Na een beweging of oefening vraag ik mijn deelnemers na te voelen: even de ogen te sluiten, de aandacht naar binnen te brengen en vanuit open aandacht te onderzoeken hoe het lichaam reageert op...

Lees meer
Zijwaartse buiging

Zijwaartse buiging

Een van de bewegingen, oefeningen die in iedere les wel terugkomt is de zijwaartse buiging. Zo simpel, zo fijn en zo goed om regelmatig op deze manier je wervelkolom te bewegen. In het dagelijkse leven zijn we gericht op wat voor ons is en bewegen we naar voren. Naar...

Lees meer
Linzen met spinazie

Linzen met spinazie

Toen mijn zoon Cees nog thuis woonde, wilde hij dit gerecht wel iedere dag eten. Zó lekker vond hij het. Het recept is niet Rambam-proof (door de combinatie van eiwitten en koolhydraten in één gerecht), maar wel heel erg lekker, gezond en zeker het maken waard!...

Lees meer
Sarcopenie

Sarcopenie

In een oud tijdschrift Fit met Voeding (nr. 1, 2015) las ik een artikel over een fenomeen waarover ik niet eerder had gehoord: sarcopenie. 'Sarco' betekent 'aan vlees gerelateerd' en 'penie' staat voor 'armoede, behoefte'. Het is een aandoening waarvan we de symptomen...

Lees meer
Mmmmmmm BARA!

Mmmmmmm BARA!

Van een van mijn yogacursisten kreeg ik dit heerlijke recept dat toevallig de naam BARA draagt. Bara Brith is een recept uit Wales en betekent 'gestapelde koek'. Het is een lichtgekruide koek, gemaakt met gedroogde vruchten. In het oorspronkelijke recept wordt suiker...

Lees meer
Alles komt samen in BARA

Alles komt samen in BARA

BARA, Japans voor 'roos', staat voor mij voor aarden, groei, kracht, bloei en schoonheid. BARA is eigenlijk de samenkomst van de verschillende wegen die ik heb bewandeld. Ik ben met mijn eerste zaak begonnen vlak na mijn studie Japanse Taal- en Cultuurkunde: Japans...

Lees meer

Wil je graag nieuws, inspiratie en onze agenda ontvangen?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Emmy | BARA N53
Je kunt je makkelijk weer afmelden van deze mailinglijst als je geen mail meer wilt ontvangen.